fbpx
MotorONE.ro

BMW M4 Competition – File de poveste

Într-un război continuu al cifrelor și performanțelor tot mai bune, cred că modelele sport trebuie cumpărate pentru sufletul lor, pentru ceea ce transmit și pentru plăcerea pe care o oferă celui de la volan în fiecare zi. După ce am condus noile BMW M3 Competition și M4 Competition pe circuit, am realizat că cele de mai sus au fost teme de referință pentru inginerii de la BMW.

Mă pun des în situația inginerilor care trebuie să dezvolte un model nou, care are în spate o imagine spectaculoasă, indiferent că vorbim de o limuzină de lux sau de un model cu valențe sportive. Ce poți să faci unui astfel de model pentru a-l crește semnificativ față de generația anterioară, cât de mult poate progresa acesta pentru a impresiona la fel de mult ca predecesorii săi?

Evident, asta nu este simplu nici când vorbim despre un model comun, dar atunci când vine vorba despre un model iconic pentru întreaga industrie auto, un model care duce cu fiecare generație pe umeri etalonul sportivității, este cu adevărat o alt fel de provocare. Doamnelor și domnilor, avem în față noua generație a lui BMW M3 și M4, ambele în versiunea Competition, cu un propulsor cu 6 cilindri în linie care dezvoltă 510 CP, transmisia fiind realizată doar spre puntea spate, de o cutie automată cu 8 trepte.

BMW M4 Competition

Îmi aduc aminte când, acum câteva luni, conduceam noul Seria 4 în versiunea M440i xDrive și îmi spuneam “wow, asta chiar este o mașină impresionantă”, fără să mă gândesc la putere, ci la modul cum se conduce mașina, cât de agilă este la limită, cât de multă tracțiune are sau cât de rapidă poate să fie atunci când este pusă pe circuit. Oare cum ar putea să arate un M4, dacă așa arăta verișorul lui mai mic.

Ei bine, pe circuitul Transilvania Ring, acolo unde am putut conduce noul BMW M4 Competiton, în tandem cu un M440i xDrive, care a avut rol de Safety Car, am realizat că diferența dintre aceste două modele este monumentală. Este, pur și simplu, o cu totul altă ligă, iar ceea ce ne arată în anul 2021 acronimul M4 este remarcabil. Nici nu știu de unde aș putea începe pentru a evidenția acest lucru mai bine.

BMW M4 Competition – dinamică pe circuit

Ca să pornim rapid, la propriu, aș vrea să sar direct în mijlocul acțiunii, acolo unde moștenirea pe care o generează valorile unui M3 în istorie au cea mai mare însemnătate – așadar încep cu dinamica pe circuit. Ziua de test a fost una ploioasă, cu un circuit pe care s-au format bălți în multe locuri, iar asta nu are cum să nu te pună pe gânduri când ai în față o astfel de mașină, cu 510 CP și transmisie spate, așa că am luat-o ușor. Și am tot crescut ritmul, fără ca mașina să mă atenționeze că apar probleme de tracțiune, deși ritmul ajunsese să fie unul susținut.

Ușor, ușor, începând să merg destul de repede, am realizat că limitele de tracțiune ale mașinii sunt mai sus decât m-am așteptat în prima fază, lucru care se datorează și superbelor anvelope Michelin Pilot Sport 4S. Cu fiecare viraj, cu fiecare frânare sau accelerare, am ajuns să simt că sunt parte a întregului angrenaj, că tot ceea ce transmite mașina la limită ajunge cu ușurință la șofer, iar faptul că reușeam să merg extrem de rapid pe un circuit ud până la limită, fără să fie nevoie ca sistemul de control al stabilității să mă mențină pe trasa ideală, îmi spunea un singur lucru – mașina este impecabil echilibrată din punct de vedere dinamic și permite un control extrem de fin al puterii, al direcției și al frânării.

Practic, turele pe circuit mi s-au părut atât de ușor de realizat, deși condițiile erau departe de a fi ideale. În ciuda faptului că M3/M4 a ajuns să fie o mașină extrem de tehnologizată, totul este real la limită, este direct, este natural și este ușor de simțit, iar asta face toți banii și duce moștenirea acestui nume mai departe.

Dar să vorbim și despre motor, căci pentru prima dată, M3 trece de pragul celor 500 CP, o cifră poate cumva psihologică. Dacă versiunea de bază are 480 CP și cutie manuală, cea Competition pe care am condus-o vine doar cu transmisie automată și 510 CP, la care se adaugă un plus de 100 Nm (650 Nm). Practic, aproape indiferent de turație și treaptă, motorul este ca o locomotivă pe steroizi – împinge în cel mai brutal mod, totul fiind acompaniat de sunetul gros al celor patru evacuări, iar în zona de sus a turometrului reacția este una explozivă și nu e de mirare că accelerația de la 0 la 100 km/h este realizată în doar 3,9 secunde.

Tot legat de motor trebuie spus că pe drumul spre Transilvania Ring, de la București, aproape că nu a fost nevoie să trec de pragul de 3500 rpm, iar asta este deja mult, pentru că orice depășire se poate face extrem de rapid, chiar și atunci când se merge într-un regim relaxat.

Dar este noul M4 în versiunea Competition o mașină pentru circuit? Nu exclusiv, pentru că pe drumuri naționale, noua generație a devenit cea mai prietenoasă, ușor de condus și maleabilă din istoria modelului și aici includ și M3. Deși trenul de rulare este mai rigid decât la orice alt Seria 3/4, mașina se simte atât de închegată, încât denivelările nu te deranjează. Le simți, dar într-un mod indirect, fără să afecteze confortul atât de tare pe cât te-ai aștepta de la un astfel de model.

interior BMW M4 Competition

În plus, cutia de viteze funcționează ireproșabil, fără să-și facă simțita prezența la un mod relaxat de conducere, iar scaunele sunt generos dimensionate și te susțin bine la drum lung. BMW M3 Competition și M4 Competition reușesc să îmbine într-un mod remarcabil sportivitatea dusă la extrem cu valențele unui model de cursă lungă, plăcut și confortabil, atribute care de obicei nu merg mână în mână.

În acest material nu voi intra pe larg în detaliile tehnice, pentru că acestea sunt ușor de aflat pentru cei care vor cu adevărat să se documenteze mai bine, mai ales că eu consider că noua generație a lui M3 și M4 este destinată mai mult pentru simțuri, pentru a experimenta cu adevărat plăcerea de a conduce și conexiunea greu de explicat pe care șoferul o realizează cu partea mecanică. Este o mașină de care trebuie să te bucuri în fiecare zi că ai ocazia să o conduci, fără să fie cu adevărat important dacă accelerația de la 0 la 100 km/h este realizată în 3,9 sau 4,3 secunde. Pur și simplu, nu asta contează.

Fișa tehnică BMW M4 Competition

Date tehniceBMW M4 Competition
MotorL6, biturbo, benzină
Cilindree (cmc)2998
Putere (CP/rpm)510/6250
Cuplu maxim (Nm/rpm)650/2750-5500
Transmisie (tip/trepte)automată, 8 trepte
Tracțiunespate
Dimensiuni (L/l/h, mm)4794/1887/1393
Ampatament (mm)2857
Gardă la sol (mm)120
Volum portbagaj (l)440
Greutate model testat (kg)1725
Capacitate rezervor (l)59
Accelerație 0-100 km/h (s)3,9
Viteză maximă (km/h)250 / 290
Consum mediu (l/100 km)10,2
Emisii CO2 (g/km)248
Preț (euro cu TVA)de la 90.856 (pagină prezentare)

Credit foto: Radu Chindriș / Ciprian Mihai

Pe aceeași temă