fbpx
MotorONE.ro

Ford Fiesta Active 1.0 EcoBoost – Crossover de buzunar

Dacă nu vrei să-ți cumperi un SUV de clasă mică, dar vrei o mașină mai înaltă și mai capabilă decât un hatchback pe drumuri dificile, Ford îți propune un compromis interesant – Fiesta Active.

Încă de la apariția noii generații a lui Fiesta, modelul de clasă mică a fost extrem de apreciat, în primul rând datorită designului atrăgător, dar și a sistemelor de asistență avansate oferite. Chiar de la primul test pe care l-am făcut am remarcat excelentul sistem multimedia SYNC 3, cu un ecran de mari dimensiuni, o grafică plăcută și multiple posibilități de conectivitate cu telefonul mobil.

Evident, Fiesta a fost apreciată ca fiind una dintre cele mai dinamice modele din clasă, fiind agilă și plăcută la conducere. Însă, pentru a se alinia trendurilor din piață, care cere tot mai multe SUV-uri, Ford a pregătit o versiune complet nouă pentru Fiesta, denumită Active. Aceasta îmbracă hainele specifice unui crossover, protecțiile suplimentare aplicate pe caroserie fiind imediat vizibile și are o gardă la sol mai mare cu 18 mm față de o Fiesta normală.

De asemenea, pentru o ținută de drum impunătoare, Fiesta Active are un ecartament mai mare cu 10 mm și beneficiază de un program special de rulare denumit Slippery Road, ceea ce îi permite atacare unor drumuri mai dificile.

Ford Fiesta Active 1.0 Ecoboost exterior

Cum se comportă motorul 1.0 EcoBoost pe Ford Fiesta Active?

Modelul testat a fost echipat cu bine-cunoscutul motor de 1,0 litru, în versiunea în care dezvoltă 140 CP, cuplat la o cutie de viteze manuală cu 6 trepte. Deși Fiesta Active are un centru de greutate mai ridicat și este puțin mai grea decât modelul normal, comportamentul motorului permite încadrarea crossover-ului de clasă mică în categoria celor mai dinamice modele din segment.

Accelerațiile sunt rapide, iar motorul cu trei cilindri pare că nu rămâne în nicio situație fără suflu, fiind chiar surprinzător de vivace peste 3000 rpm. Practic, Fiesta Active reușește un compromis excelent între mașina agilă la volanul căreia vrei să fii pe un drum cu viraje și cea care poate parcurge fără probleme un drum neasfaltat, acoperit cu macadam, unde aderența este precară.

Pentru că am amintit mai sus, modul Slippery are un rol important în comportamentul din teren accidentat pentru că ajustează sistemele ESP și TC pentru a reduce fenomenele de supra și subvirare, dar și pentru a ajuta la plecarea de pe loc în condiții de zăpadă sau noroi. Deși trenul de rulare este setat mai elastic decât la Fiesta normală și oferă un nivel de confort ușor mai bun, acesta se înscrie în clasicul stil Ford, în care șoferul simte excelent drumul și reacțiile mașinii.

Direcția este destul de asistată la viteze mici, dar se achită cu brio de sarcinile completării comportamentului dinamic atunci când șoferul o cere.

Ford Fiesta Active 1.0 Ecoboost motor

Ce găsim la interiorul lui Ford Fiesta Active?

La interior schimbările sunt aproape insesizabile, dar nu putem să nu remarcă din nou sistemul multimedia de top, SYNC 3, cu ecran tactil de 8 inchi. Acesta este printre cele mai bune din segmentul clasei mici și nu numai, fiind superior chiar și altor sisteme pe care le regăsim în mașini sensibil mai scumpe.

Pachetul de opțiuni poate face viața șoferului mai sigură, dar și mai frumoasă. De exemplu, am remarcat fidelitatea sistemului audio B&O Play, excelent pentru nivelul acestui segment.

De asemenea, Fiesta oferă câteva sisteme de asistență impresionante pentru clasa mică, precum Cross Traffic Alert, Traffic Sign Recognition, Auto High Beam și Pre-Collision Assist care poate detecta acum chiar și pietonii pentru a reduce sau evita complet un impact frontal, scanând drumul până la 130 de metri în față.

Ford Fiesta Active 1.0 Ecoboost interior

Concluzia MotorONE.ro

Segmentul în care activează Ford Fiesta Active este unul în creștere, dar și unul extrem de competitiv. Cu toate acestea, Fiesta Active propune un pachet atractiv, un motor eficient și puternic, un design plăcut și tehnologie din cea mai nouă generație. Doar prețul poate reprezenta un impediment.

Fișă tehnică Ford Fiesta Active 1.0 EcoBoost

Date tehniceMazda3 Skyactiv-G 2.0
MotorL3, turbo, benzină
Cilindree (cmc)998
Putere (CP/rpm)140/6000
Cuplu maxim (Nm/rpm)150/1500/5000
Transmisie (tip/trepte)manuală, 6 trepte
Tracțiunefață
Dimensiuni (L/l/h, mm)4068/1756/1498
Ampatament (mm)2493
Gardă la sol (mm)152
Volum portbagaj (l)311
Greutate model testat (kg)1241
Capacitate rezervor (l)42
Accelerație 0-100 km/h (s)9,4
Viteză maximă (km/h)200
Consum (l/100 km)5,2
Emisii CO2 (g/km)119
Preț (euro cu TVA)de la 18.400

Pe aceeași temă