fbpx
MotorONE.ro

Hyundai Kona electric – Peste 600 km autonomie?

Valul de mașini electrice este încă la momentul de început, dar piața propune totuși modele extrem de competitive în mai multe segmente. Hyundai este unul dintre constructorii care s-au mișcat rapid și au în ofertă unul dintre cele mai atractive modele, atât ca tehnologie și performanțe, dar și ca preț. Am testat Hyundai Kona electric.

Trebuie să spun încă de la început că Hyundai Kona electric a reprezentat una dintre cele mai plăcute surprize și asta, în principal, prin prisma valorilor de consum și autonomie pe care le propune. Despre Kona știam deja că este un model care se conduce plăcut, setat destul de sportiv și care debordează de agilitate în traficul urban.

Spre deosebire de versiunea cu motor termic, Kona electric propune câteva schimbări la exterior și interior. Dintre acestea notăm grila compartimentului motor care este închisă, jantele cu design aerodinamic, dar și comenzile pentru schimbarea treptelor de viteză de pe consola centrală. Din punct de vedere multimedia, Kona electric beneficiază de un nou sistem, extrem de bine pus la punct la nivel de ergonomie și grafică, cu o rapiditate bună și un ecran superb, de mari dimensiuni. Din acest punct de vedere lucrurile stau foarte bine, mai ales că avem conectivitate Apple CarPlay, Android Auto, dar și încărcare wireless pentru telefonul mobil.

Însă adevărata revoluție a acestei mașini se ascunde sub caroserie modern sculptată. Versiunea testată este cea de top, cu motorul electric de 204 CP și acumulatorii litiu-ion de capacitate mare – 64 kWh. În fișa tehnică, Kona promite 449 km autonomie pentru a încărcare completă a bateriei. Ce se întâmplă în realitate?

interior Hyundai Kona electric

Ce autonomie are Hyundai Kona electric?

Ei bine, aici au apărut marile surprize. În trafic extraurban, pe drumuri naționale, cu viteze legale și numeroase localități, am reușit un consum de 9,6 kWh, absolut spectaculos pentru că asta înseamnă o autonomie de peste 600 km. Mai mult, în traficul urban, cu aer condiționat și o utilizare axată spre economie am avut un consum de 11,5 kWh, ceea ce se traduce, din nou, într-o valoare excelentă pentru autonomie, de peste 550 km.

Aceste rezultate sunt oarecum o surpriză pentru că valorile sunt mai bune decât cele specificate de fabrică. Este adevărat că din punct de vedere meteo condițiile au fost optime, cu temperaturi aproape perfecte pentru baterie. Kona electric beneficiază de mai multe moduri de rulare, astfel încât funcționarea sistemului de propulsie este optimizată în funcție de ceea ce își dorește șoferul – de la Eco la Sport.

Dacă partea de eficiență trebuie lăudată, Hyundai Kona electric impresionează și prin latura sa dinamică, pentru că accelerațiile și reprizele sunt extrem de rapide. Accelerația de la 0 la 100 km/h este realizată în doar 7,6 secunde și orice depășire pare o manevră efectuată cu multă ușurință. Deși este mai grea decât versiunile cu motor termic, poziționarea în podea a bateriilor aduce un centru de greutate jos și o ținută de drum dinamică pe viraje.

Video review Hyundai Kona electric

Cum încarc cel mai eficient Hyundai Kona electric?

Despre partea de încărcare trebuie menționat că la prizele de curent alternativ încărcarea se poate face până la 7,2 kW, indiferent de puterea stației, însă la prizele de mare putere, de curent continuu, încărcarea se poate face cu viteze de până la 100 kW, ceea ce se traduce în doar 54 de minute pentru 80% din capacitatea acumulatorilor. Așadar, la o priză domestică de 7,2 kWh este nevoie de puțin peste 9 ore pentru o încărcare completă a bateriei de 64 kWh, ceea ce însemnă că o astfel de instalație este minimă pentru priza de acasă, în timp ce în locațiile externe trebuie căutate prizele de mare putere, de minim 50 kWh, pentru o rapiditate cât mai bună.

Pachetul pe care îl propune Hyundai Kona electric este unul impresionant, atât din punct de vedere tehnologic, cât și ca nivel de echipare, pentru că versiunea de 204 CP se vinde doar într-o echipare de top – Luxury+. Prețul de listă este unul ce poate părea mare, de 49.326 euro cu TVA, însă vei putea cumpăra această mașină cu 32.085 euro cu TVA, după ce se scade reducerea oferită de importator și prima de 45.000 lei din programul Rabla Plus. Pentru ceea ce oferă, prețul este unul pe care îl consider extrem de competitiv în actualul segment de piață al mașinilor electrice.

Hyundai Kona electric priza

Fișa tehnică Hyundai Kona electric

Date tehniceHyundai Kona electric
Motorelectric
Putere (CP)204
Cuplu maxim (Nm)395
Transmisie (tip/trepte)automată
Tracțiunefață
Dimensiuni (L/l/h, mm)4180/1800/1570
Ampatament (mm) 2600
Volum portbagaj (l)322
Capacitate acumulator litiu-ion (kWh)64
Accelerație 0-100 km/h (s)7,6
Viteză maximă (km/h)167
Consum (kWh/100 km)15,2
Preț (euro cu TVA, după Rabla Plus și reduceri)de la 32.085 (link site prezentare)

Pe aceeași temă