fbpx
MotorONE.ro

BMW X6 xDrive40d – Un excentric cu ADN hibrid

Într-un segment pe care l-a inventat, dar în care nu mai este singur, BMW X6 reușește să fie în continuare un etalon din mai multe puncte de vedere. Am testat versiunea xDrive40d, echipată cu noul propulsor diesel de 3 litri, cu sistem mild-hybrid.

Cu o siluetă care nu lasă pentru niciun moment loc de îndoială, BMW X6 este imediat recunoscut, indiferent de unghiul din care îl vezi, iar generația lansată în 2019 are un posterior destul de controversat, ceea ce îl face și mai special, indiferent că e de bine sau de rău, dar asta este mereu un aspect subiectiv. Dar pentru că nu designul este scopul acestui material, trecem mai departe.

Care sunt noutățile testului? În primul rând sistemul de propulsie, care este unul de tip mild-hibrid, ceea ce înseamnă că motorul diesel de 3,0 litri cu o configurație L6, care dezvoltă 340 CP este acum ajutat de un motor electric de 11 CP.

Deși aceștia par puțini, rolul în ceea ce privește eficiența este semnificativ, pentru că micul motor electric joacă rolul de generator la frânare și decelerare pentru a acumula energie electrică într-un acumulator de mici dimensiuni. Aceasta este ulterior utilizată pentru a susține funcționarea tuturor sistemelor electrice de la bord, dar și să ajute motorul termic la accelerații sau menținere unei anumite viteze.

BMW X6 xDrive40d

Pentru masa și dimensiunile lui X6, acest motor pare să facă minuni, pentru că accelerația de la 0 la 100 km/h este realizată în doar 5,5 secunde, iar pentru reprize pare că nu ai nevoie niciodată de mai mult. Un aport foarte important la capitolul dinamică longitudinală în are și excelenta cutie de viteze automată cu 8 trepte, pe care o consider încă o referință în industria auto, chiar dacă există transmisii cu mai multe trepte sau soluții considerate mai rapide.

Practic, cutia oferită de BMW pentru acest propulsor îmbracă impecabil valorile de confort din traficul urban, unde aproape că funcționează fără a-și face simțită prezența, cu cele din momentele în care apeși viguros pedala de accelerație și treptele se succes fulgerător. Evident, totul completat de un sistem de tracțiune integrală xDrive cu o funcționare proactivă, ce face din acest masiv X6 un veritabil model cu valențe sportive atunci când abordezi drumuri cu viraje.

Și, bineînțeles, nu putem omite suspensia pneumatică adaptivă, care propune ceea ce găsim mai bun atât din punct de vedere al confortului, cât și al dinamicii.

Poate că nici nu ar fi cazul să vorbim despre consum la un astfel de model, dar sistemul de propulsie hibrid reușește să ofere valori de consum ce par ridicol de mici dacă se merge economic, uneori de sub 11-12 l/100 km în traficul urban aglomerat.

Cui se adresează X6? Simplist, am putea spune că celui care vrea un X5 cu valențe mai sportive, cu un design extrovertit și care nu caută atât de mult caracteristici practice. Însă, la bază, X6 poate fi o opțiune pentru oricine are suma de 100.000 de euro pentru a cumpăra o mașină, pentru că atât costă un astfel de model decent echipat.

Fișa tehnică BMW X6 xDrive40d

Date tehniceBMW X6 xDrive40d
MotorL6, biturbo, diesel + electric
Cilindree (cmc)2993
Putere (CP/rpm)340/4400
Cuplu maxim (Nm/rpm)700/1750-2250
Transmisie (tip/trepte)automată, 8 trepte
Tracțiuneintegrală
Dimensiuni (L/l/h, mm)4935/2004/1696
Ampatament (mm)2975
Gardă la sol (mm)216
Volum portbagaj (l)580-1530
Greutate model testat (kg)2215
Capacitate rezervor (l)80
Accelerație 0-100 km/h (s)5,5
Viteză maximă (km/h)248
Consum (l/100 km)6,8
Emisii CO2 (g/km)179
Preț (euro cu TVA)de la 82.943 (configurator)

Pe aceeași temă