fbpx
MotorONE.ro

Dacia Spring – democratizarea mașinii electrice

Am plecat cu așteptări moderate la testul cu Dacia Spring și am descoperit o mașină care a depășit ceea ce credeam că voi găsi, chiar dacă modelul testat este unul de preserie, care va primi îmbunătățiri pentru versiunea de client. Primul test cu modelul electric de la Dacia clarifică multe răspunsuri la întrebări pe care, pe bună dreptate, lumea le-a ridicat.

Pentru că deja momentul datelor tehnice a trecut, Dacia Spring fiind deja prezentată de ceva timp, nu mă voi opri asupra acestora, pe care oricum fișa tehnică le expune foarte clar, ci mă voi axa în acest material asupra lucrurilor pe care lumea le-a tot întrebat în ultimele luni. Sunt întrebări pe care voi, cei care deja ați precomandat mașina, dar și alții interesați de model, și le-au pus pe bună dreptate. Să le luăm pe rând.

Cui i se adresează Dacia Spring?

Un aspect esențial la acest capitol este să ai acces la o priză domestică, în locul de parcare. Asta simplifică modul în care poți utiliza Dacia Spring pentru că în circa 14 ore, chiar și la 10A, bateria este complet încărcată. În acest scenariu, peste noapte vei putea încărca mereu cât ai nevoie, ceea ce face din Spring mașina ideală pentru naveta zilnică, mai ales dacă este în mediul urban. Pe parcursul unei luni, zecile de drumuri scurte la cumpărături, mall, muncă sau întâlniri se vor mula ca o mănușă pentru Spring.

Doar 44 CP? Sunt suficienți?

Acesta a fost unul dintre aspectele cele mai discutate, iar cei care spun că 44 CP sunt puțini pentru această mașină trebuie să țină cont de două lucruri importante. Primul este că mașina are o greutate de puțin peste 900 kg, iar al doilea este că valoarea de cuplu maxim, de 125 Nm este disponibilă în orice moment. Practic, mașina electrică este complet diferită în ceea ce privește comportamentul față de una cu motor termic, cu avantaje clare în ceea ce privește dinamica pentru prima. În oraș, cu doar 44 CP, vei putea sprinta fără probleme cu Spring în orice situație de mers, iar în traficul extraurban nu ai nicio problemă în a face depășiri în palierul 60-100 km/h sau să menții viteza maximă pe autostradă. Dacă puterea de 44 CP era o problemă pentru tine, pot spune că nu este una reală – Spring este plăcută de condus și nu ai nevoie de mai mult în traficul urban.

Video review în Romania cu Dacia Spring

Dacia Spring made in China?

Da, Dacia Spring este făcută în China. Pentru moment. Există planuri ca modelul să fie produs în viitor în Europa, dar Europa este dependentă de bateriile din China, care alături de Coreea de Sud produce 98% din piața mondială. Deci, chiar dacă s-ar vrea, momentan nu prea are sens ca această mașină să se producă în Europa. Nu trebuie nici să asociați China cu ceva ieftin, pentru că în cazul bateriilor pentru mașini, China conduce detașat nu doar ca producție, dar și ca tehnologie.

Cum se simte Dacia Spring la conducere?

Mai bine decât m-am așteptat. Este confortabilă așa cum Dacia ne-a obișnuit, deși ampatamentul este unul scurt și asta, în general, afectează confortul. Este extrem de agilă, grație dimensiunilor extrem de compacte, dar și a diametrului de bracaj incredibil de mic, de 9,5 metri. Este destul de bine izolată fonic și poate fi catalogată ușor gălăgioasă doar la viteze de peste 90 km/h, unde nu prea mai contează pentru mașina asta. În ceea ce privește dinamica, trebuie știut că sistemul ESP este extrem de restrictiv, imediat cum apare o posibilă alunecare a unei roți, iar asta face ca Spring să fie sigură, chiar dacă există un ruliu sesizabil la schimbările rapide ale direcției. Bateria este montată sub bancheta spate, ceea ce ajută la distribuția maselor pe punți și a menținerii centrului de greutate cât mai jos – toate un plus pentru dinamică, în ciuda gărzii la sol mari, de 15 cm în cel mai jos punct.

Dacia Spring

Cum este la interior?

Plasticele sunt dure, dar bine legate, totul pare foarte solid și nu este deranjantă calitatea nici vizual, nici tactil. În față se stă foarte sus, dar este loc și pentru persoane de până la 2,00 metri. În spate, la 1,84 m stau lipit cu capul de plafon, iar la genunchi sunt lipit deja de scaunul față. E clar că mașina nu e pentru așa ceva, dar pentru câteva minute prin oraș nu cred că e o problemă să stai în spate. Portbagajul este peste media segmentului, cu 290 de litri, în care ai clar mai mult decât ai nevoie chiar dacă vei cumpăra alimente pentru o săptămână (fără să punem baxurile de apă la socoteală). În rest, sistemul multimedia își face treaba foarte bine, mai ales că are Apple Car Play și Android Auto (prin cablu).

multimedia Dacia Spring

Mai pot cumpăra o Dacia Spring?

Nu prea, doar dacă nu te deranjează că va fi livrată în 2022. Deja sunt mai mult de 5.000 de precomenzi, care, dacă se confirmă, se vor livra abia anul viitor în întregime. Pe site-ul dacia.ro nici nu mai poți precomanda mașina, ci doar te poți înscrie pe o listă de așteptare. Pentru cei care au deja o precomandă, Dacia va începe să emită facturile din luna mai, când se vor înainta și termeni de livrare. Deși au existat zvonuri despre numărul de mașini pe care Dacia le va putea livra anul acesta, situația este una dinamică și se va încerca livrarea cât mai multor unități pe piața locală. Rămâne doar să vedem câte.

Fișa tehnică Dacia Spring

Date tehniceDacia Spring
Motorelectric
Putere (CP)44
Cuplu maxim (Nm)125
Transmisie (tip/trepte)automată, o treaptă
Tracțiunefață
Dimensiuni (L/l/h, mm)3734/1579/1488
Ampatament (mm) 2423
Gardă la sol (cm)15,1
Volum portbagaj (l)290
Capacitate acumulator litiu-ion (kWh)27,4
Autonomie WLTP oraș (km)305
Încărcare 0-100% la priză 220V – 10A (ore)13,5
Accelerație 0-50 km/h (s)5,8
Accelerație 0-100 km/h (s)19,1
Viteză maximă (km/h)125
Consum (kWh/100 km)13,9
Preț Comfort Plus (euro cu TVA)de la 18.300 (configurator)

Pe aceeași temă