fbpx
MotorONE.ro

Analiză: ce mașini electrice se vor lansa până în 2025

Următorul boom al industriei auto este mai aproape ca niciodată de a se declanșa, pentru că până în acest moment marii constructori au încercat marea cu degetul când a venit vorba de mașini electrice. Însă, de anul viitorul lucrurile se vor schimba cu o viteză care va crește exponențial. Mai jos am sintetizat planurile celor mai importanți constructori auto în materie de mașini electrice.

Până la analiza fiecărui constructor este important de știu ce mașini electrice se vor lansa anul viitor, respectiv în 2020, asta dacă ne ghidăm după informațiile oficiale oferite de constructorii auto. Așadar, în 2020 se vor lansa următoarele mașini electrice: Volkswagen. ID.3, Kia Soul EV, Mercedes-Benz EQC, Mini Electric (Mini Cooper SE), Opel Corsa-e, Polestar 2, Porsche Taycan, Peugeot 2008 , Tesla Roadster și Tesla Model Y, precum și alte modele care nu vor ajunge pe piața din Europa sau din România. Însă, din 2021, lucrurile se schimbă radical.

Audi

Audi abia a lansat primul lor model electric – SUV-ul e-tron, dar a anunțat că pregătește nu mai puțin de 20 de modele electrice. Deja există un anunț că viitorul TT nu va mai exista așa cum îl știm, ci va fi înlocuit de un model electric de performanță. Există deja informații și despre faptul că Audi A8 va avea o versiune electrică, dar și că vom vedea un Q4 electric, similar cu e-tron.

BMW

BMW lucrează la mai multe modele electrice pentru viitor. Primul pe care îl vom vedea pe piață va fi BMW iX3, un SUV care va avea un motor de 270 CP și o autonomie de circa 400 km. Un alt model este BMW i4 sedan, care va propune o autonomie mai mare, de circa 500 km și va avea dimensiuni similare Seriei 4 Gran Coupé. Este de așteptat și BMW i5, un model despre care se speculează că va accelera de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 4,0 secunde și va fi capabil să parcurgă 440 de km cu o singură încărcare. De asemenea, se lucrează la un model bazat pe BMW iNext Concept.

masini electrice bmw

Fiat-Chrysler

În grupul FCA sunt incluse mărcile Alfa Romeo, Dodge, Chrysler, Fiat, Jeep, Maserati și Ram și chiar dacă nu avem informații clare despre specificații, știm că există ambiții ridicate de a electrifica întreaga gama. Primul pe această listă este un înlocuitor pentru Fiat 500e, model care s-a vândut pe o serie limitată de piețe. Acesta este programat pentru 2021. Gama Alfa Romeo este și ea o prioritate, dar și modelele Chrysler care se vând în SUA.

Ford

Deși inițial a părut că ezită, Ford s-a mișcat foarte bine în ultimii ani și și-a asigurat viitorul electric, anunțând nu mai puțin de 16 modele electrice până în 2022. Știm deja că va exista un SUV bazat pe Mustang, care va fi propulsat electric, acesta fiind programat pentru 2021. Vom vedea modele electrice și pentru gama specifică Europei (Focus), dar și pentru State, unde se pregătește inclusiv o versiune electrică pentru Ford F-150. Ford a semnat deja un parteneriat cu Rivian, care le va livra platforma electrică de tip skatebord, dar se află și în negocieri avansate cu Volkswagen pentru a utiliza platforma full-electrică a acestora, denumită MEB.

Hyundai / Kia

Duo-ul sud-coreean a anunțat recent că dezvoltă o serie de modele electrice pe platforma lor electrică, denumită Electric-Global Modular Platform. Cum deja cele două mărci au la vânzare patru modele full-electrice, gama viitoare se va dezvolta mult mai rapid. Un alt anunț oficial spune că vor exista 44 de modele electrificate lansate până în 2025 (aici intră și hibrizii și plug-in hibrizii, dar și versiunile care funcționează în baza principiului de pilă de combustie, alimentate cu hidrogen).

Jaguar / Land Rover

Este de așteptat să vedem un sedan de clasă mare și un SUV de clasă mare construite pe platforma electrică modulare. Sedanul va îmbrăca hainele viitoarei generații a limuzinei de lux XJ, care va putea rula cu bateria plină circa 480 km. SUV-ul va fi o versiune a lui Range Rover, bazată pe modelul care va fi prezentat în 2021.

Mazda

Știm despre Mazda că va lansa primul lor model electric în 2021, dar nu avem încă niciun alt fel de informații despre specificații sau segmentul din care va face parte.

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz are în plan o linie de modele electrice care vor fi lansate sub brandul EQ. Numărul lor va fi de 10 și vor debuta până în 2022. Primul dintre ele va fi EQC, deja prezentat, iar după el va urma Mercedes EQB, un crossover compact.

masini electrice mercedes

Mitsubishi

Japonezii de la Mitsubishi au anunțat că vor lansa o serie de modele electrice care vor utiliza platformele electrice de la Nissan și Renault, partenerii de alianță, dar fără să anunțe alte detalii. La Salonul auto de la Tokio din 2017, Mitsubishi a prezentat conceptul electric e-Evolution.

Nissan

Nissan este unul dintre cei care au deschis balul electric prin lansarea primei generații a lui Leaf. Până în anul 2022, constructorul japonez are în plan lansarea a 12 modele electrice și electrificate. Așa cum am specificat mai sus, cele electrificate includ toate variațiile de hibrizi. În gama anunțată există informații despre un SUV de clasă compactă, dar și despre un vehicul comercial.

Porsche

Nu mai este o surpriză în faptul că Porsche este aproape gata să lanseze modelul Taycan, pe care l-am văzut aproape fără niciun fel de camuflaj în pozele spion. După ce aceasta se va lansa în anul 2020, va urma Cross Turismo în 2021, o versiune sedan de clasă mare, care va utiliza aceeași platformă cu Taycan. Este de așteptat ca acesta să aibă circa 600 CP și o autonomie de 480 km. Pentru primii ani din decada următoare Porsche are planificat să ofere o versiune electrică a lui Macan.

masini electrice porsche

Renault

Prin alianța sa cu Nissan și Mitsubishi, Renault are ca obiectiv să vândă peste 2 milioane de mașini electrice până în anul 2025, toate dezvoltate pe aceeași platformă modulară aflată în acest moment în dezvoltare. Până în 2022 sunt planificate 12 modele electrice, dar acestea vor utiliza platformele deja existente în alianță.

Tesla

Noua generație a lui Tesla Roadster și Model Y sunt prevăzute pentru a fi lansate anul viitor, în 2020. După acestea este foarte probabil să vedem un pick-up electric. Elon Musk deja ne-a dat câteva informații despre el – șase locuri, autonomie de până la 800 km, două motoare electrice care asigură tracțiune integrală.

Toyota

Pentru un constructor care încă nu a lansat nicio mașină electrică, lucru greu de imaginat, Toyota are planuri importante, fiind pregătită să lanseze 6 modele până în 2025. Unul dintre ele va fi bazat pe CH-R, care va debuta inițial pe piața din China. Alte modele vor utiliza o platformă dedicată pentru versiuni full-electrice, aflată în dezvoltare. Aceasta va putea suporta modele care pot varia de la SUV-uri cu trei rânduri de scaune și până la sedanuri sportive. Avem informații și despre faptul că Toyota dezvoltă un crossover electric împreună cu Subaru.

Volkswagen

Volkswagen are un plan uriaș în ceea ce privește modelele electrice, afirmând că plănuiește lansarea a 50 de modele noi până în 2028. Primul dintre acestea va fi ID.3, iar apoi vor urma ID Crozz, care va avea două motoare electrice, 300 CP și o autonomie de 480 km. Acesta va ajunge pe piață în 2021, fiind urmat de ID Buzz, model care va avea 8 locuri.

masini electrice volkswagen

Volvo

Volvo are ca plan lansarea a 5 modele electrice până în 2021, între acestea fiind incluse și modelele Polestar. Suedezii afirmă că jumătate din modelele pe care le vor vinde din 2025 vor fi electrice. După Polestar 2, aproape gata de vânzare, va urma o versiune full-electrică a lui Volvo XC40 pe care o vom vedea la finalul lui 2021.

Pe aceeași temă