fbpx
MotorONE.ro

Mini Cooper SE este primul model electric al mărcii britanice

Îmi amintesc foarte bine cum, acum vreo 8-9 ani, pe drumurile din Germania, mi s-a oferit ocazia să conduc un Mini Electric Concept. Era prima mașină electrică pe care o conduceam și totul părea o utopie atunci. Mașini electrice? De ce? Ei bine, iată de ce. Am ajuns la un moment în care acestea reprezintă viitorul, mult mai repede decât ne-am fi așteptat. Dar să revenim la Mini, pentru că marca britanică lansează prima lor mașină electrică de serie, deși a tatonat ideea timp de mai mulți ani.

BMW i3 a fost un experiment costisitor, care a început să dea roade mai târziu decât era de așteptat, dar aceasta a fost cumva lansat înaintea timpului pentru că oferea o platformă dedicată, special dezvoltată pentru el, ceea ce l-a făcut scump de produs. Însă, cu el, bavarezii au acumulat o experiență uriașă care le va servi foarte bine pentru viitoarea gamă de modele. Până atunci, Mini este cel care profită și lansează în serie prima lor mașină full electrică.

Cu ce se remarcă Mini Cooper SE?

În primul rând este un Mini autentic, pentru că păstrează toate caracteristicile care l-au făcut iubit, recunoscut și apreciat. Modelul electric este bazat pe aceeași caroserie modernă cu trei portiere care face cinste designului din trecut, ceea ce îl face imediat recunoscut. Este important de menționat că Mini Cooper SE este primul model electric din segmentul premium de clasă mică, fiind poziționat acolo unde se va da o luptă aprigă, în zona mașinilor menite să cucerească metropolele aglomerate.

Grație poziționării inteligente a acumulatorilor în forma literei T, în podeaua mașinii, Mini Cooper SE oferă același volum al portbagajului precum o versiune normală, de 211 litri, cu posibilitatea de a o extinde la 731 de litri dacă se rabatează bancheta spate.

interior Mini Cooper SE

La interior, MINI Cooper SE este echipat standard cu panou de instrumente specific modelului, care propune un ecran color de 5,5 inchi în design Black Panel, poziționat în spatele volanului. În centrul acestui ecran complet digital, viteza este afişată cu cifre, pe o bandă special delimitată. Aceasta este afişată şi în inelul luminos al instrumentului central – în roşu (modul SPORT), alb (MID) sau verde (GREEN şi GREEN+), în funcţie de modul ales.

Alte afişaje digitale din panoul de instrumente oferă informaţii privind nivelul de încărcare a bateriei, modul MINI Driving selectat, statutul sistemelor de asistare a conducătorului şi mesajele Check Control. În plus, detaliile privind autonomia disponibilă, energia electrică actuală, temperatura exterioară, ora şi kilometrajul sunt afişate, alături de rapoartele de detectare a indicatoarelor rutiere şi indicaţiile de orientare detaliată de la sistemul de navigaţie. Mai mult, este posibilă accesarea contactelor din telefon şi a listelor cu programe audio.

Mini Cooper SE putere maxima

Ce sistem de propulsie oferă Mini Cooper SE?

Evident că pentru Mini a fost extrem de important ca modelul lor electric să oferă multă plăcere la conducere. De aceea, s-a luat decizia montării unui motor electric puternic pentru o mașină de aceste dimensiuni – de 184 CP și 270 Nm. Grație acestuia, Mini Cooper SE poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 7,3 secunde, viteza maximă fiind limitată la 150 km/h.

Datorită faptului că centrul de greutate este mai jos cu 30 mm față de un Mini normal, versiunea electrică va fi extrem de agilă, mai ales că este echipată cu un sistem avansat de control al tracțiunii, special dezvoltat pentru mașinile electrice, care livrează instant cuplul maxim.

La fel ca și la BMW i3, Mini Cooper SE poate fi condus doar prin utilizarea unei singure pedale, printr-o setare specială care permite ajustarea puterii cu care este recuperată energia cinetică la frânare. În funcție de modul setat, frânarea se poate face destul de agresiv doar din recuperarea energiei, fără ca pedala de frână să fie apăsată.

Ce fel de priză este necesară pentru a încărca un Mini Cooper SE?

Cablu de încărcare standard este disponibil pentru conectare la o priză de uz casnic. Panoul (wallbox) MINI ELECTRIC este disponibil opţional pentru încărcare la domiciliu, precum şi un cablu trifazic pentru utilizare la staţiile de încărcare publice. Ambele opţiuni permit ca bateria de înaltă tensiune a noului MINI Cooper SE să fie încărcată cu o capacitate maximă de 11 kW în două ore şi jumătate la un nivel de 80% şi în trei ore şi jumătate la 100%. Unitatea de încărcare a noului MINI Cooper SE este concepută pentru o capacitate maximă de încărcare de 50 kW, ceea ce permite ca încărcarea până la 80% să fie obţinută în doar 35 de minute.

Mini Cooper SE priza

Ce autonomie oferă Mini Cooper SE?

Acumulatorii micului englez au o capacitate de 32,6 kWh, ceea ce oferă o autonomie electrică în ciclul de testare WLTP de 235 km. Nu este cea mai generoasă cifră, dar acumulatorii au o capacitate medie, iar puterea motorului este ridicată, țelul fiind ca Mini Cooper SE să fie în primul rând un model extrem de plăcut la conducere.

Concluzia MotorOne.ro

Nu există niciun un dubiu în faptul că Mini Cooper SE va fi una dintre cele mai fun-to-drive mașini electrice de pe piață și se va mula perfect pe tiparul automobilului verde destinat aglomerațiilor urbane. Trebuie să așteptăm prețul, însă aceasta nu va fi o problemă pentru clienții fideli ai mărci și nici pentru cei obișnuiți cu segmentul premium. Producția va începe la finalul anului, în Oxford, iar vânzarea, de anul viitor.

Mini Cooper SE pret
Mini Cooper SE putere maxima
Mini Cooper SE autonomie
interior Mini Cooper SE
Mini Cooper SE priza
Mini_Cooper-SE_28
Mini_Cooper-SE_27
Mini_Cooper-SE_26
Mini_Cooper-SE_25
Mini_Cooper-SE_24
Mini_Cooper-SE_23
Mini_Cooper-SE_22
Mini_Cooper-SE_21
Mini_Cooper-SE_20
Mini_Cooper-SE_19
Mini_Cooper-SE_18
previous arrow
next arrow
Mini_Cooper-SE_28
Mini_Cooper-SE_27
Mini_Cooper-SE_26
Mini_Cooper-SE_25
Mini_Cooper-SE_24
Mini_Cooper-SE_23
Mini_Cooper-SE_22
Mini_Cooper-SE_21
Mini_Cooper-SE_20
Mini_Cooper-SE_19
Mini_Cooper-SE_18
previous arrow
next arrow

Video Mini Cooper SE

Pe aceeași temă