fbpx
MotorONE.ro

Audi Q3 Sportback este al doilea SUV-coupé al constructorului din Ingolstadt

SUV-urile coupé au apărut pentru prima data în segmental mare, cu lansarea lui BMW X6, însă apoi am văzut tot mai multe variații în diferite segmente. Recent, după ce Mercedes-Benz a lansat GLC Coupé, BMW a prezentat o nouă generație X4, dar și un SUV-coupé complet nou, denumit X2, Audi a trebuie să răspundă. A făcut-o prin Q8, menit să concureze cu BMW X6, iar acum prezintă un model absolut nou – Audi Q3 Sportback.

În ce segment se încadrează noul Audi Q3 Sportback?

Cu o lungime de 4,5 metri, noul Audi Q3 Sportback este un model de clasă compactă și utilizează aceeași platformă pe care o are și Audi Q3, așa cum îl știam până acum. Practic, în acest moment, clienții de SUV compact care se îndreaptă spre Audi vor putea alege între convenționalul și practicul Q3 sau noul, stilatul și cu o alură mai dinamică Q3 Sportback.

Din punct de vedere al designului acesta se diferențiază destul de bine de fratele său, liniile caroseriei fiind mai puternic conturate, cu elemente mai agresive și mai mult scoase în evidență. Trebuie notat faptul că pentru a permite noua linie a caroseriei, dar totuși să păstreze un caracter practic, Audi Q3 Sportback a crescut în dimensiuni cu 15 mm față de un Q3 normal, el fiind mai scund cu 29 mm, ceea ce îi aduce o imagine mai puternică din punct de vedere vizual. Portbagajul are un volum de 530 de litri, identic cu cel al lui Q3.

audi q3 sportback coupe spate

Cu ce motorizări poate fi comandat Audi Q3 Sportback?

În momentul lansării vor fi oferite doar trei motorizări, două diesel și una pe benzină. În spatele acronimului TDI, clienții vor putea opta pentru un motor de 2,0 litri, disponibil în două versiuni de putere, de 150 CP, respectiv 190 CP. Pentru cei care vor să opteze pentru benzină există o singură opțiune – 2.0 TFSI care dezvoltă o putere de 230 CP. În viitorul apropiat urmează să devină disponibil în gamă un nou motor TFSI, de putere și cilindree mai mici. Acesta va avea 1,5 litri, va dezvolta 150 CP și integra un sistem mild-hybrid care funcționează la 48V, fiind capabil să dezactiveze doi cilindri în sarcină redusă.

Sistemul Drive Select cu șase moduri de mers diferite (Auto, Comfort, Dynamic, Off-road, Efficiency și Individual) va fi oferit în echiparea standard, la fel ca și sistemul Hill Descent Control, în timp ce pentru trenul de rulare vor exista multiple opțiuni ce trec de la sport la confort, dar și un tren de rulare adaptiv.

În funcție de echipare, Audi Q3 Sportback va putea fi comandat cu sistemul de tracțiune integrală quattro, dar și cu o transmisie automată S Tronic cu 7 trepte (ambele standard la TDI de 190 CP și TFSI de 230 CP).

Audi Q3 Sportback fata

Ce pachet de siguranță și ce tehnologii găsim la interiorul lui Audi Q3 Sportback?

Indiferent de versiunea comandată, instrumentele de bord analog nu mai există, ele fiind înlocuite de un ecran digital, fie de 10,25 inchi, fie de 12,3 inchi, în versiunea de top denumită Audi Virtual Cockpit. Sistemul multimedia va putea fi controlat de pe un ecran tactil de 8,8 inchi pentru versiunea de bază, vârful de gamă oferind un ecran de 10,1 inchi. Nu putea să lipsească conectivitatea Apple CarPlay (wireless) și nici Android Auto, dar nici SIM-ul integrat și posibilitatea de a face un hotspot la interior pentru a conecta mai multe device-uri.

Lista de sisteme de asistență este una extrem de generoasă, însă față de ceea ce ne-am obișnuit până acum trebuie să remarcăm sistemul Traffic Jam Assist, ce permite conducerea autonomă la viteze mici, în trafic aglomerat. De asemenea, o dotare importantă de siguranță este reprezentată de farurile LED Matrix, care pot ilumina selectiv zonele din fața mașinii.

audi q3 sportback interior

Concluzia MotorONE.ro

Dacă până acum Audi Q3 era perceput ca unul dintre cele mai practice și echilibrate SUV-uri din segmentul compact, acum el poate să atragă și clienții care caută mai multă sportivitate și mai mult dinamism. Este clar că Audi Q3 Sportback arată extrem de bine și nu va lăsa fanii mărcii indiferenți. Așteptăm lansarea mai multor motorizări, în special în zona de intrare în gamă.

Video Audi Q3 Sportback

Pe aceeași temă