fbpx
MotorONE.ro

BMW M135i – Emoție în haine noi

Ajuns la cea de-a treia generație, BMW Seria 1 face o schimbare radicală și trece la tracțiunea față. Însă, pentru primul test am pus la încercare versiunea M135i, cu tracțiune integrală, cutie automată și 306 CP.

De ce a ales BMW calea de a renunța la unul dintre elementele esențiale alea ADN-ului său și a trecut la tracțiune față pentru Seria 1? Din mai multe motive. Printre cele mai importante se numără faptul că platforma care are la bază transmisia spate este mai scumpă și are nevoie de mai mult loc, ceea ce reduce spațiul pentru pasageri, un aspect esențial în clasa compactă, unde fiecare centimetru contează. Deci, Seria 1 a renunțat la acel caracter dinamic tipic pentru BMW în schimbul câștigării unor atribute apreciate de clienții săi în utilizarea de zi cu zi? Nu chiar.

Este adevărat că până la urmă Seria 1 trebuie să fie cât mai practică, cât mai spațioasă și cât mai ușor de utilizat în orice condiții, cum ar fi de exemplu iarna, însă BMW nu a exclus complet segmentul de piață care caută la Seria 1 ceva ce nu găsește la un hot-hatch obișnuit, ceva mai mult, un soi de super-hatch. Pentru primul test cu Seria 1, am căutat să aflăm dacă Seria 1 este în continuare la fel de atractivă pentru cei care caută sportivitate și am testat cea mai puternică versiune din gamă, M135i, echipată cu xDrive și cu o cutie automată cu 8 trepte.

BMW M135i 2020

BMW M135i – motor turbo de 2,0 litri și 306 CP

Cel puțin până la apariția unei versiuni M, M135i se poziționează în vârful gamei, atât ca putere, cât și ca preț. Cu un motor turbo de 2,0 litri, cu patru cilindri, spre deosebire de vechiul L6 de 3,0 litri care echipa această versiune în trecut, M135i are la dispoziție 306 CP, suficienți pentru a fi un adevărat deliciu în acest segment, aspect confirmat de cifre – accelerația de la 0 la 100 km/h este realizată în doar 4,8 secunde. Motorul răspunde rapid la solicitări încă de la turații joase, iar din zona medie a turometrului este capabil să livreze puterea exploziv, cu adevărate șocuri și valuri continue de accelerație. Golul turbo este aproape insesizabil, iar cutia de viteze automată cu 8 trepte este impecabilă în orice regim de mers, indiferent că este vorba de traficul aglomerat sau de ture rapide pe circuit.

BMW M135i

Versiune de top cu xDrive și cutie automată cu 8 trepte

Însă toate aceste performanțe sunt posibile grație sistemului de tracțiune integrală xDrive și diferențialului cu alunecare limitată de tip Torsen, montat pe puntea față. Trebuie reținut faptul că noul sistem xDrive, care are la bază tracțiunea față, poate transmite un maximum de 50% din cuplu spre puntea spate, mai puțin decât era capabil să o facă în trecut. De aceea, la limită, comportamentul Seriei 1 s-a schimbat. Acum, compacta bavareză este mai neutră, nu mai există nicio tendință de supravirare, iar ținuta de drum este extrem de precisă, sigură, aproape lipsită de subvirare, cu un nivel de tracțiune impresionant. Este o mașina care se potrivește perfect cu expresia “merge ca pe șine”. Este adevărat că s-a pierdut puțin din emoția tipică unei mașini cu transmisie spate, dar este posibil ca în actuala configurație mecanică, Seria 1 să fie mai ușor de condus rapid de către un segment mai larg de șoferi.

BMW M135i cutie automata cu 8 trepte

În utilizarea de zi cu zi, am apreciat trenul de rulare adaptiv, care permite un nivel de confort bun, fără să facă mașina inutilizabilă pe suprafețele prost asfaltate, dar și ușurința cu care Seria 1, chiar și în această versiune sportivă, se conduce în traficul aglomerat. BMW Seria 1 aduce o mulțime de noutăți la toate capitolele, fiind extrem de bine conectată, cu o multitudine de sisteme de asistență și câteva premiere interesante, dar despre ele vom vorbi într-un test viitor, în care ne vom orienta spre o versiune “civilă”, spre care se orientează majoritatea clienților.

Video review BMW M135i xDrive 2020

Fișa tehnică BMW M135i xDrive AT8 2020

Date tehniceBMW M135i xDrive
MotorL4, turbo, benzină
Cilindree (cmc)1999
Putere (CP/rpm)306/5000-6250
Cuplu maxim (Nm/rpm)450/1750-4500
Transmisie (tip/trepte)automată, 8 trepte
Tracțiuneintegrală
Dimensiuni (L/l/h, mm) 4319/1799/1434
Ampatament (mm)2670
Gardă la sol (mm)
Volum portbagaj (l)380
Greutate model testat (kg)1525
Capacitate rezervor (l)50
Accelerație 0-100 km/h (s)4,8
Viteză maximă (km/h)250
Consum (l/100 km)6,8
Emisii CO2 (g/km)155
Preț (euro cu TVA)de la 48.612

Foto: Mihai Dăscălescu

Pe aceeași temă