fbpx
MotorONE.ro

Trotinete electrice – pericol sau mobilitate a viitorului?

Trotinetele electrice au cunoscut unul dintre cele mai puternice trenduri ascendente ale mobilității urbane din România în ultimul an. Sunt rapide, ușor de transportat în mijloacele de transport, pot ajunge în orice locație, astfel încât sunt veriga perfectă care te poate transporta de la metrou până la intrarea în sediul firmei sau în locuința ta.

Firmele din România s-au orientat rapid către cerințele utilizatorilor, astfel că în acest moment găsim o varietate de modele pe piață, de la simple platforme pentru plimbare și până la modele puternice ce pot atinge fără probleme chiar și 60-80 km/h.

Cu toate acestea, trotinetele electrice se află într-un vid legislativ, ele nefiind reglementate nici ca tip de vehicul și nici ca răspundere în caz de accident.

Dan Drăgan, fondatorul unei comunităţi de trotinete a încercat să-și omologheze trotineta electrică la RAR și a primit un răspuns care spune totul: „Răspunsul pe care l-am primit de la RAR a fost că nu se pot omologa pentru că nu au şezut. Nu au loc să stai. Atunci nu se pot omologa, nu se pot înregistra, nu poate fi considerat moped. Suntem prinşi între ordonanţe şi legi. Funcţionăm pe nişte legi din 2002 care ar trebui modificate”.

O altă problemă este că nu există nicio măsură legală pentru protecția celor care le utilizează, cum ar fi obligativitatea de a purta cască sau alt fel de protecții, deși există un proiect de lege în acest sens.

Concluzia MotorONE.ro

Trotineta electrică poate fi reprezenta noul val al mobilității urbane inteligente. Are numeroase avantaje care o fac mai potrivită decât scutere sau chiar biciclete, însă România are rapid nevoie de legislație și cultură pentru utilizarea lor. Nu de puține ori am văzut în trafic manevre absolut nebune ale unor utilizatori de trotinete electrice, ceea ce trebuie să dispară. Autoritățile trebuie să se mobilizeze rapid pe acest subiect, până nu vom avea mai multe accidente mortale decât cele deja numeroase de până acum.

Pe aceeași temă